Impressie van de dag in 2016


Zaterdag 24 september is het zover; de dag van het symposium voor vrouwen die op jonge leeftijd hun moeder zijn verloren.
De ruimtes van het Congrescentrum in Nuenen zijn mooi aangekleed met bloemen en schilderijen van Mary van Heijst. Door de dag heen kunnen de deelnemers ook bij 
haar terecht voor een persoonlijke tekening die zij intuïtief maakt.

Al voor tienen druppelen de eerste vrouwen binnen. De koffie staat klaar. De workshopleiders leggen nog de laatste hand aan de voor bereidingen van hun workshop, de zangeres komt binnen. Er ontstaat al snel een warme open sfeer.

Half elf opent Astrid de dag. Als initiatiefneemster legt ze uit wat voor haar de aanleiding was om dit symposium te organiseren. Ze wenst iedereen een heel fijne dag

Ingrid Gans, de zangeres, opent de dag muzikaal met het lied Oervrouw.

Om nader met elkaar kennis te maken bespreken we in kleine groepjes een viertal vragen over het leven zonder moeder. Als we na ongeveer een half uur naar een afronding gaan zijn de deelnemers nog lang niet uitgepraat. Van ieder groepje vragen we kort een paar woorden op te schrijven over dat wat er besproken is.: gemis aan gehoord worden, gemis op zoek naar onvoorwaardelijke liefde

een tweede moeder krijgen: Heel moeilijk. Blij dat we voorbij de leeftijd van onze moeder zijn, afscheid nemen doet pijn.

Na deze eerste kennismaking start de eerste ronde workshops. Een deel van de groep gaat naar de workshop loslaten & opnieuw verbinden. Aan de hand van de vier elementen doorlopen de deelnemers een ritueel van loslaten wat moeilijk is en opnieuw verbinden met dat wat waardevol is en je graag mee wilt nemen in je leven.

Tijdens de andere workshop “Wat geef jij je moeder” verzorgd door Greet de Bruijn wordt teruggekeken naar de lijn van oorsprong waar je uit voort gekomen bent. Er wordt gekeken naar de verbondenheid tussen de verschillende generaties.

Bij de lunch kunnen we alle ervaringen en indrukken van de ochtend delen met elkaar.
Een paar mensen maken door de dag heen van de gelegenheid gebruik om een ontspannende massage te krijgen bij Joke Bloks. 

De middag beginnen we met twee prachtige liederen van Ingrid onder andere het lied Ruimte om te rouwen. De rouw die je voelt mag er zijn. Een lied dat velen van ons raakt.

Na dit lied maken we onder leiding van Astrid buiten een zandmandala. Met gekleurd zand bloemen en andere natuurlijke materialen maken we met elkaar een herinneringscirkel voor onze moeders. In stilte en in volle

concentratie ontstaat er een prachtig kunstwerk op de vloer. In een kring er omheen denken we aan onze moeders en geven we elkaar kracht.

We laten deze cirkel buiten liggen en stappen in de tweede ronde workshops. De ene groep gaat mee met Liz Schouten om samen te ontdekken dat wat we echt nodig hebben de andere groep gaat onder leiding van Danielle Burgmans met hun stem verkennen hoe het thema zonder armen voor hen leeft. Hun eigen naam en het woord mama zullen hierbij centraal staan.

Na deze tweede ronde workshops is het tijd voor een kop thee. We bekijken de woorden die steeds opgeschreven zijn en maken een rondje waarin ieder benoemt wat deze dag haar gebracht heeft.

Als allerlaatste maken we nog één keer een kring om de herinneringscirkel waar Ingrid nog een keer het lied “Oervrouw” voor ons zingt.

Alle deelnemers gaan voldaan naar huis met een cd met de liederen die vandaag gezongen zijn veel ervaringen en nieuwe contacten met mensen die hun verhaal herkennen en begrijpen. 


Ervaringen van deelnemers

“Vond het bijzonder om samen met andere vrouwen te zijn die de zelfde pijn hebben. Dit is nl niet uit te leggen aan mensen die dit gemis niet kennen.”
Monique


“........wat heb ik nodig om verder te gaan en wat wil ik achter mij laten in de liefde/ verdriet/ rouwverwerking/ gemis van mijn eigen mama. Dit alles in "verpakt" in een kistje wat ik liefdevol bij de foto van mijn moeder heb staan en waar ik naar kijk en in kijk en mij herinner.......”                                                                                                                                                                    Gerda


“......Dankbaar dat ik mocht delen en het gevoel heb gekregen dat ‘het er mag zijn’. Dankbaar de stap te hebben genomen mezelf dit ‘kado’ te doen en op deze dag aanwezig te zijn.......”
Sanne


“....Ik hoorde van deze dag via een vriendin die bij de Lev groep werkt! Zo blij dat ze mij dit doorgaf!!
Eigenlijk ben ik overal blij mee, ook dat ik mezelf dit heb gegund!...”                                                                                           Caroline


“De workshops die ik heb gekozen waren inspirerend, nieuwe inzichten gegeven en leerzaam. ....Door deze dag is er een stukje verdriet bij mij losgekomen...... Ik vond de afwisseling van het programma fijn.”                                                           Michelle


“Er was een goede gastvrije en vriendelijke sfeer, gezellige aankleding,...”                                                                           Marianne 

IMG_0231IMG_0234P1060012P1060011P1060007P1060009P1060008IMG_0244IMG_0236IMG_0239   © Anjo Lourens 2018